Diagnose

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het stellen van de diagnose gaat niet door middel van een enkele test. Om erachter te komen of u artritis psoriatica heeft, brengt de arts uw klachten in beeld. Daarnaast is lichamelijk onderzoek van belang om te bekijken of er gewrichten of pezen ontstoken zijn en hoe het is gesteld met de vorm en beweeglijkheid van uw rug. Zo zal de arts tijdens het onderzoek letten op huidafwijkingen, ook bij de haargrens op het hoofd en bij de nagels, in de navel en bij de bilspleet.

Het kan voorkomen dat uw arts ook een bloedonderzoek wilt doen. Als er ontstekingen zijn, stijgt vaak ook de bloedbezinking. Dit is een meting van de snelheid van bezinking van rode bloedlichaampjes. Ze wordt gebruikt als maat voor ontstekingsactiviteit in het lichaam.

Mogelijk worden er ook röntgenfoto's gemaakt om te kijken of er gewrichtsschade is ontstaan. Deze foto's kunnen later worden gebruikt om het verloop van de ziekte te beoordelen.

Het kan even duren voordat de diagnose wordt gesteld. Dit komt o.a. doordat er geen test is voor artritis psoriatica en omdat de klachten een gevolg kunnen zijn van meerdere aandoeningen.

Hoe het verloop van de ziekte verder gaat, leest u hier.