Wat is Artritis psoriatica?

Wat is Artritis psoriatica?

Artritis psoriatica is , zoals gezegd, een chronische gewrichts- en peesontsteking die voorkomt bij mensen met de huidziekte psoriasis. Naar schatting krijgt 10 tot 40% van alle patiënten met huidpsoriasis ook te maken met artritis psoriatica, dat kan leiden tot radiologisch aantoonbare schade aan de aangedane gewrichten en pezen, functieverlies en soms tot invaliditeit.  Ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking leidt aan artritis psoriatica.

Artritis psoriatica komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Bij iedereen zijn verloop en ernst van de ziekte anders: sommigen hebben veel huidklachten en nauwelijks gewrichts- of peesklachten, anderen hebben vooral ontstekingen in de gewrichten of pezen en komen de huidklachten pas aan het licht bij het zoeken naar de oorzaak van de ontstekingen.

Artritis en peesproblematiek
Artritis betekent gewrichtsontsteking. Bij artritis psoriatica krijgt u  de ontsteking meestal in de kleine gewrichten van de handen en vooral in de voeten, maar in principe kan ieder gewricht ontstoken raken.  Soms ontsteken juist de grote gewrichten, zoals polsen, ellebogen of knieën. De ontsteking kan ook zitten in de gewrichten van de rug (spondylitis), in het bekken (sacroiliitis), of in de pezen (tendinitis), peeskokers (tenosynovitis) en aanhechtingen van de pezen op het bot (enthesitis).

Psoriasis
Psoriasis is een huidziekte, waarbij de nagels vaak putjes vertonen of zelfs kunnen loslaten. Bij psoriasis is er sprake van een verstoring van de levensloop van de hoorncellen, die de toplaag vormen van de huid. Normaal gesproken vernieuwt de hoornlaag zich in ongeveer 28 dagen. Bij de psoriasishuid is dit slechts 3-5 dagen. Er is dus sprake van een versnelde celdeling waarbij de cellen minder kans krijgen om te rijpen. Hierdoor hecht de toplaag (hoornlaag) minder goed aan de onderlaag van de huid. Doordat de onderlaag hierdoor niet meer goed beschermd wordt, wordt de huid kwetsbaar: de huid verkleurt, wordt rood  en gaat sterk schilferen. Dit is de  bekendste en meest voorkomende vorm van de huidziekte en wordt ook wel psoriasis vulgaris genoemd.
 

Lees hier meer over de oorzaken van artritis psoriatica.