DEPAR

DEPAR, Dutch south west Psoriatic Arthritis Registry, is een register opgezet door de organisatie Cicero Reumatologie, een samenwerkingsverband van reumatologen werkzaam in 15 verschillende ziekenhuizen in Zuidwest-Nederland. Door middel van een wetenschappelijke studie willen de reumatologen met behulp van DEPAR meer inzicht krijgen in het verloop en de behandeling van artritis psoriatica.  Hiervoor zullen alle patiënten met artritis psoriatica uit de samenwerkende ziekenhuizen in het DEPARregister worden opgenomen en 10 jaar lang gevolgd worden.

Momenteel is de ziekte goed te behandelen. Verschillende behandelmogelijkheden staan ons hiervoor ter beschikking, maar het is onduidelijk welke behandeling het beste is.  Door de concentratie van patiënten in studieverband verwachten de samenwerkende reumatologen tot dé beste behandeling van artritis psoriatica te komen en zo het verloop van de ziekte in positieve zin te kunnen beïnvloeden.

 • Wat houdt de studie naar het verloop en de behandeling van artritis psoriatica in?

  Artritis psoriatica is een chronische gewrichtsontsteking in één of meer gewrichten. Ook de aanhechtingen van pezen aan het bot, de pezen en de peeskokers kunnen ontstoken zijn. Gewrichtsbeschadigingen, functieverlies en invaliditeit kunnen daar de gevolgen van zijn. Er zijn helaas geen behandelingen bekend, die deze ontstekingen kunnen genezen, maar er zijn gelukkig wel behandelingen, die heel goed werken bij  gewrichtsontstekingen in het algemeen en bij artritis psoriatica in het bijzonder.

  Om er achter te komen welke behandeling het meest effectief is in de bestrijding van artritis psoriatica, is het van groot belang te onderzoeken welke patiëntgegevens, metingen en maten we hiervoor nodig hebben en hoe wij deze kunnen omzetten in bruikbare meetinstrumenten. Met goede meetinstrumenten kan men de behandeling zo bijsturen, dat er in het verloop van de ziekte zo min mogelijk ziekteactiviteit  optreedt, gewrichtsschade tot een minimum beperkt blijft en invaliditeit uitblijft.

  Als u als patiënt met artritis psoriatica mee doet aan deze studie, wilt u natuurlijk graag weten  welke gegevens er worden verzameld, wat er met uw gegevens gebeurt, hoe en waarom deze worden verwerkt en  wat dit onderzoek voor u  als patiënt betekent.

 • Coming Soon
 • PEPSA 

  Project voor het verbeteren van de patiëntervaring tijdens het eerste jaar na Artritis Psoriatica diagnose.
  Door Lise Drost

  Samen met de patiënten vanuit een industrieel ontwerp invalshoek 

Sitemap

Postadres: Erasmus MC

Afd. Reumatologie – Nb-852; t.a.v. Cicero DEPAR Antwoordnummer 55
3000 WB Rotterdam
Nederland

depar@erasmusmc.nl kvk: 24425234
rsin: 818790428

CICERO staat voor:

Collectief Initiatief voor Creatief en Educatief Reuma Onderzoek

Meer informatie:

Created by Blijnder.nl